top of page
Søg
Forfatters billedeAdmin

Hvor stor er sygeplejerskemanglen? Og hvad skyldes den?

Et vigtigt opslag i den aktuelle debat:


Hvor stor er sygeplejerskemanglen? Og hvad skyldes den?

Manglen på sygeplejersker giver i en del sammenhænge problemer med vagtplanen og mange gener for patienter, som får udskudt deres behandlinger. Men hvor omfattende er problemerne, hvad skyldes de og hvad kan der reelt gøres?

Spørgsmålene tårner sig atter op oven på DRs nye magasinprogram, Sundhedens Time, som fredag bl.a. interviewede Louise Houvenaeghel, der afventer at skulle have lagt en stomi tilbage og ved 3 måneders kontrollen fik at vide, at det i bedste fald ville blive i 2023. Forklaringen var, at det ikke ville være muligt pga. sygeplejerskemanglen. Tak til Louise for en meget respektfuld fremlæggelse af at have stomi. Formanden for Dansk Sygeplejeråd gav i et opfølgende interview sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ret i, at man nærmede sig de 1.000 sygeplejersker, som var regeringens valgløfte før corona. Tallet er nu nede på omkring 100. Grethe Christensen angiver, at sygeplejerskerne er der, men at vi ikke har fundet måden at få dem tilbage i arbejde på. Grethe Christensen siger, at der er 5.000 ubesatte stillinger af en samlet styrke af sygeplejersker på 60.000.

Samtidig sagde formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), i magasinprogrammet, at en pulje på 600 mio. kr. til et ekstraordinært lønløft står uberørt og at sygeplejerskerne afviste pengene i den seneste overenskomstforhandling. De fleste sygeplejersker, som jeg kender, der har skiftet job, har fortsat den kliniske vej. Mangler vi sygeplejersker? Har de rutinerede forladt arbejdsmarkedet? Er work-life-balance ændret markant for de nyest uddannede, således at de ikke ønsker at arbejde på samme måde som tidligere generationer af nyuddannede sygeplejersker? Handler det om løn? Opgaveglidning? Specialisering? Forskning?

Vi har et enormt behov for at afklare, hvordan de kliniske områder med 7-24-365-dækning igen kan ansætte sygeplejersker, således at patienter som Louise ikke skal vente i årevis på indgreb, der kun kan udføres på hospitaler med døgndækning. Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen har tidligere i bl.a. et stort interview i Politiken været på banen med en skarp analyse af situationen. Er det en opgave for styrelsen at gå i dybden og udlægge situationen?

bottom of page